1945 yılında kadınların geleneksel kültürü yaşatması, dünyadaki değişimleri takip etmesi ve üretmesini teşvik için İstanbul Beyoğlu Refia Övüç Kız Teknik Olgunlaşma Enstitüsü kuruldu. “Olgunlaşma” ismi de meslekte olgunlaşmayı ifade etmek üzere kullanıldı.
İstanbul Beyoğlu Refia Övüç Kız Teknik Olgunlaşma Enstitüsü, 1945-1946 öğretim yılında ilk kursiyerleriyle eğitim öğretime başladı. 1958 yılında Ankara Olgunlaşma Enstitüsünün kurulmasıyla daha da güçlenerek bugün “olgunlaşma enstitüleri” olarak bilinen kurumsal kimliğini kazandı.
Olgunlaşma enstitüleri; kültürel zenginliklere sahip çıkarak yenilenmelerini ve güncel kalmalarını sağlayan, geçmişten geleceğe köprü kuran öncü kurumlar olarak MEB Kız Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü çatısı altında 2012 yılına kadar hizmet verdi.
Kız Teknik Öğretim Genel Müdürlüğüne bağlı olarak hizmet veren olgunlaşma enstitüleri, 2012 yılından sonra Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlandı. Olgunlaşma enstitüleri; eğitim ve üretim kalitesini sürekli artıran, standartları belgelenmiş, vizyon sahibi kurumlar olarak geleceğe geçmişin izlerini taşımaya devam etmektedir.
Atölye sistemiyle çalışan olgunlaşma enstitüleri; bugün de kuruluş ruhunda var olan liderlik misyonuyla kültürel ve coğrafi yapısına yakın illeri koordine ederek yöresel kültür değerlerini Ar-Ge çalışmalarıyla ülke kültürüne zenginlik olarak kazandıran yaygın eğitim kurumlarıdır.
BİNAMIZ TARİHÇE
Binamız Cumhuriyet’in ilan edilmesi birlikte Havza 1937 yılında Ereğli şirketinden alınılarak millileştirilir (Société Ereğli dans les documents français). İlk önce şirketler Etibank’a müteakiben Ereğli Kömürleri İşletmesi Müessese Müdürlüğü olarak devredilir (EKİ) . 1957 yılında kurulan Türkiye Kömür İşletmelerine (TTK) bağlanır.
Bina Türkiye Taş Kömür Umumi Müdürlüğü olarak faaliyet gösterir. 19.01.1998 tarihinde Türkiye Elektrik Kurumun(TEK) devredilir. 2005 yılında özelleştirme ile (BEDAŞ) yapı boşaltılarak kaderine terk edilir.
Bina mülkiyeti Maliye Hazinesine ait olan yapı Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü uzmanlarının 14 Haziran 2010 tarihinde hazırladığı rapor ile 2011 yılında tescilli kültür varlığı olarak korumaya alınır.
15.06.2022 yılında 51905055 sayılı makam onayı ile Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü tarafından Zonguldak Olgunlaşma Enstitüsü olarak tahsis edilmiştir.
Yapı bodrum kat (kısmı bodrum diye biliriz) yığma bina şeklinde ve iki kattan oluşan, U şeklinde tasarlanmış ( tam u şeklinde değildir), çatısı Marsilya kiremit’inden yapılmış yüksek tavanları ve sadeliği, düşeyde ve yatayda kurduğu dengesi ve açık ve kapalı alanları ile dönemin özgün mimarlığını ifade eder.